fredag 19 oktober 2012

LAXSOPPA & HEMBAKTA BAGUETTER


Gårdagens middag bestod av en kryddig och värmande soppa och mitt absoluta favorit bröd. Nej, det blev inte den rätten jag först planerat (thaigryta med lax). Kände att jag fått nog av grytor för denna vecka, och en soppa slår sällan fel, så jag svängde helt enkelt ihop en laxsoppa igår kväll (som är dagens lunch).  Recptet passar perfekt för de som äter enligt GI då man kan använda sig av vispgrädde, men också för oss andra som vill ha en god och nyttig soppa (jag använder matlagningsgrädde men jag skulle tro att det funkar med mjölk också).


Receptet är beräknat till 4 personer
 
500 gram laxfilé
1 L fiskbuljong
2 dl grädde
2 dl röda linser
100 gram skogschampinjoner
1 gul paprika
1 röd paprika
2 dl Färsk broccoli
4 schalottenlökar
1 liten porjulök
Curry (gärna santamarias extra starka)
Oregano
Persilja
salt, peppar

Finhacka lök och porjulök, skär svampen och paprikorna i små bitar. Stek detta i en kastrull. Häll på kryddor och fräs någon minut till. Slå sedan på fiskbuljongen och grädden. Låt koka upp. Bryt under tiden broccolin i mindre buketter, lägg därefter ned både broccolin och linserna i grytan. Låt koka med lock ca 10 min. Vill du ha mer tuggmotstånd på linserna lägger du i dem 5 min efter broccolin. Dela under tiden laxen i bitar (ca 3x2 cm). Lägg ned i soppan och låt skjuda ca 4 min. Smaka av och krydda ev. extra. Servera med ett gott bröd.





Receptet ger 3 st baguetter
 
3 gram färsk jäst
390 gram vetemjöl special
300 g (3 dl) kallt vatten
1,5 tsk salt
 
Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt mjölet och saltet. Rör ihop för hand. Låt jäsa i 8-10 h i rumstemperatur (t.ex. under natten eller arbetsdagen). Efter degen jäst klart för du försiktigt upp den på mjölat bakbord. Dra försiktigt ut degen till en fyrkant (ca 20 x 20 cm). Vik sedan långsidorna emot varandra och därefter kortsidorna, så att du får ett fyrkantigt "paket". Vänd degen så att skarvarna kommer nedåt. Låt jäsa i 40 min. Sätt i god tid på ugnen på 275 grader. Sätt in en plåt i mitten av ugnen och en oöm plåt i nedre delen av ugnen. När degen jäst klart delar du den i tre delar. Rulla varje deglängd i mjöl och sesamfrö alt. linfrö. "Tvinna" degen något varv. Lägg på bakplåtspapper. Tag ut plåten och för försiktigt på bröden. Lägg isbitar på den oömma plåten (ger brödet en härlig skorpa). Baka bröden i ugnen i 20 minuter. Får de dåligt med färg kan du efter halva tiden sätta upp dem överst i ugnen. Låt svalna på galler.   
(Recept från Enklare bröd av Martin Johansson)
 
 


Inga kommentarer: